NÅGRA VÄRDEFULLA TIPS OM RAMSLÖK
Skölj alltid innan servering och tillagning
Det kan finnas oönskade jordbakterier i askarna och dem vill vi inte ha i maten
Ramslök är värmekänslig
Var försiktig med värmen. Tillsätt löken så sent som möjligt i varma rätter och undvik lång varmhållning.
Förvara Ramslöken i kyl 4-8 grader.
Gärna i sin ask, då håller den minst en vecka.
RECEPT med Ramslök
På denna sida samlar vi på recept med ramslök. Samlingen kommer förhoppningsvis att växa med tiden då vi gärna tar emot dina bästa ramslöksrecept och lägger upp dem här.
Skicka recepten till info@ramslok.se
Ramslökssmör
100 gr ramslök
200 gr osaltat smör
Flingsalt
Skölj ramslöken och finhacka. Blanda väl med det rumstempererade smöret och salta efter smak.
Passar utmärkt till grillat kött.
Ramslökssoppa
4 personer
50 gr ramslök, finhackad
5 dl grönsaksbuljong, tärning
3 dl grädde
2 dl mjölk
maizenamjöl
Salt och vitpeppar efter smak
Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningen. Tillsätt grädde och mjölk, red med lite majzenamjöl utrört i vatten eller mjölk. Låt koka några minuter. Tillsätt den hackade ramslöken i soppan. Koka upp och smaka av med kryddorna. Servera med ägghalvor och bröd.
Ramslöksill (snabbvarianten)
2 burkar löksill (nettovikt ca 500 gr)
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
2 dl majonäs
100 gr ramslök, gärna puré eller finhackad
peppar, salt
Häll av spadet till löksillen. Blanda ihop majonäs och gräddfil, tillsätt den finhackade ramslöken. Krydda med salt och peppar. Lägg i sillbitarna i blandningen.
Klarar 2 veckor i kylen.
Ramslökspesto
50 gr ramslök
30 gr nötter (pinje eller hasselötter)
1 krm salt
2 krm mald svartpeppar
1,5 dl nötig rapsolja
75 gr riven parmesan, pecorino eller vällagrad grevé
Kör allt i mixer utom osten som blandas i för hand det sista.
Fyll på burkar och fyll upp med lite extra olja. Klarar minst 4 veckor i kylen.